Tarih ve Teknolojinin Buluşma Noktası
Yazı: Beyza Abike
Şerefiye diğer adıyla Theodosius Sarnıcı, Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından 428-443 tarihleri arasında Bozdoğan Kemeri’yle taşınan suyun depolanmasını sağlamak üzere yaptırıldı ve yüzyıllar boyu su deposu olarak şehre hizmet verdi. İstanbul’da nüfus yoğunluğu ve tarihte sıkça yaşanan kuşatmalar nedeniyle su depolama yapıları, sarnıçlar sıkça görülmektedir.
Bu sarnıcı diğerlerinden ayıran özelliği 1.600 yıllık geçmişiyle şehrin en eski su yapılarından biri olması. Günümüzde su ihtiyacını karşılayan barajların kurulmasıyla Şerefiye Sarnıcı da tıpkı Bozdoğan Kemeri ve Yerebatan Sarnıcı gibi su taşıma ve depolama işlevini yitirerek tarihi bir mekân haline geldi.Sarnıc adını Osmanlı’da bulunduğu mahalleden almıştır. Şerefiye Sarnıcı’nın üstünde 1900’ların başında yapıldığı düşünülen Arif Paşa Konağı inşa edilmiştir. Aynı bina belediye binası olarak da uzun bir süre kullanılmıştır.
2010 yılında belediye binası, yapıya zarar verilmeden yıkılmış ve tarihi sarnıç ortaya çıkarılmıştır. Yaklaşık 8 yıllık restore süresinin sonunda da ziyarete açılma fırsatı bulmuştur. Sarnıcın yüksekliği 11 metre olup 45 adet yelken tonız ve 32 adet sütundan oluşmaktadır. Yapının iç duvarları su geçirmez kaplamadır, basınca dayanıklı olması için de kavisli şekilde tasarlanmıştır. Duvar kalınlığı yaklaşık 2,5 metredir.
1600 Yıllık Tarihin Teknoloji ile Buluşması
Sarnıçta her saat başı TUCE Investment işbirliği ile konsept ışık gösterisi yapılıyor. Gösteri İstanbul’un su haritası ile başlıyor ve onu çini motifleri, Fatih Sultan Mehmed portresi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi gibi birçok tasarım takip ediyor. Işık gösterisine müziğin de eşlik etmesiyle olağanüstü bir görsel şölen ziyaretçilere sunuluyor.
Sarnıca Nasıl Ulaşılıyor?
Yapı Fatih’in Çemberlitaş mevkiinde bulunmaktadır. Eminönü ve Mecidiyeköy istikametinden toplu taşıma ile ulaşım sağlanmaktadır. Tramvay ulaşımını tercih edecekler için, Sultanahmet durağında inerek beş dakika yürüyerek ulaşılabilir. Metro hattını tercih edecekler için de Hacıosman – Yenikapı metro hattını kullanarak Vezneciler durağında inebilir ve sonrasında ister yürüyerek ister tramvay ile aktarma yaparak Şerefiye Sarnıcı’na ulaşım sağlanabilir.
Sarnıç Hangi Saatlerde Ziyaret Edilebilir?
Şerefiye Sarnıcı, sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Işık gösterisi her saat başında başlamaktadır. Uzun bir aradan sonra açıldığı için de kısa süreliğine haftanın 7 günü hizmet vermektedir.
Şerefiye Sarnıcı Bilet Fiyatları güncel fiyat listesine göre tam bilet 30 tl, indirimli (öğrenci, öğretmen) bilet de 10 tl’dir. Ödeme nakit ve kredi kartıyla yapılabilir. Müze kart geçmemektedir.