Spor Mu Değil Mi: Formula 1
Yazı: Aykut Başaran
Her spor severin aklına en az bir kere gelmiş, fiziksel olarak çok da bir şey yapılmıyor gibi görünen fakat iç yüzüne gelinince çok da öyle olmayan ‘’Formula 1’’ sporunun zorluklarına ve o araçları sürerken pilotların kendilerinden neler verdiğine gelin birlikte göz atalım.
Formula 1 Nedir?
Formula 1, kısaltması F1 olan, tek kişilik açık tekerlekli araç yarışlarının en yüksek düzeyini ifade eden bir ligtir aslında. Yıl sonlarından toplanan puanlara göre ‘’Pilotlar Şampiyonluğu’’ ve ‘’Takımlar Şampiyonluğu’’ ödülleri verilir. Yaz Olimpiyatları ve Futbol Dünya Kupası’nda sonra en çok izlenen spor organizasyonudur.
Formula 1 Kökeni
Formula 1 sporunun tarihi 1920’ler ve 1930’larda yapılan Avrupa Grand Prix motor yarışlarına kadar dayanır. Formula aslında sürücülerin ve takımların araçlarıyla uymak zorunda olduğu kurallar bütünüdür. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra 1946 yılında üzerinden anlaşılan yeni kuralların da adıdır aslında.
Peki Formula 1 Pilotları Bu Süreçte Neler Yaşıyor?
Evet Formula 1 bir spordur. Nedeni olarak da birçok şey söyleyebiliriz. Sürücülerin sürekli olarak bölgesel idman yapmaları ve yarış esnasında çok fazla enerji kaybettikleri için sürekli özel beslenme programları ile beslenmeleri gerekmektedir. Özel olarak boyun idmanları, kol ve omuz idmanları yapılmaktadır. Kasların yenilenmesi için her spor sonrası soğuk kapsüllere girmek zorundalar. Bu saydıklarımız sadece birkaçı ve bunları hayatları boyunca yapmak zorundalar. Peki yarış esnasında sürücüler neler yaşıyor?
Formula 1 Pilotlarına Neden ‘’Büyük Atlet’’ deniliyor?
Yüksek derecelerle birlikte, üzerlerine binen ‘’G’’ kuvetti, ortalama bir Formula 1 Pilotunun bir yarışta ortalama 4 kg kaybetmesine sebep verir. Formula 1 pilotları, ehr yarış öncesi 8 litre sıvı ve yüksek karbonhidratlı besin değerleri yüksek yemekleri tüketirler. Aksi takdirde yarış esnasında bayılmalar yaşanır ve bu da felaketle sonuçlanır. Pilotlar, hızlanma ve fren gibi viraj almaları gerektikleri zamanlarda ortala 5 ‘’G’’ kuvvete marus kalırlar. Sert bir virajda ise boyunlarına binen yük ortalama 30 kg’dır. Bu yüzden sürekli olarak boyun antremanlarına ihtiyaç duyarlar. Zeka ve stratejilerin yanı sıra fiziksel olarak da bu gereksinimleri sağlamak gerekiyor ki sağlıklı bir yarış olsun. Bu yüzden birçok sporcu Formula 1 sürücülerine büyük atlet diyor.