Ayşe Sicimoğlu: Önceliği para olan biriyseniz bu işi yapmayın.
Röportaj: Mehriban Eylül Giriftinoğlu, Dilara Yiğit
Sorbonne’daki Sanat Tarihi eğitiminin ardından müziğe yöneldi ve kariyerini bu yönde şekillendirdi. Sahne çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam eden Sevgili Ayşe Sicimoğlu ile deneyimleri ve tavsiyeleri üzerine konuştuk. Kıymetli cevapları için kendisine teşekkür ederiz.
Paris-Sorbonne University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde müzik ve sanat üzerine eğitiminizi tamamladınız. Bize sanatın sizin için taşıdığı anlamdan bahseder misiniz?
Sorbonne’da sanat tarihi, Ecole Normale’de klasik şan eğitimi, İstanbul Teknik Üniversite’sinde Müzik eğitimi aldım. Sorbonne’da aldığım sanat tarihi eğitimi aslında okuduğum müziğe çok destek oldu, müziği daha iyi anlamama yardımcı oldu. Sanatın bütün dalları iç içe zaten. Birbirini tamamlayan eğitimler.
Daha önce verdiğiniz bir röportajda müzikte kontrastı sevdiğinizi belirtmişsiniz. Bize sevdiğiniz müzik türlerinden ve kontrasttan bahseder misiniz?
Klasik müziğin katı kuralları, kalıpları, disiplini ile Rock and Roll’un özgürlüğü ve rahatlığı çok belirgin bir kontrast. Müziğin esansı, özü klasik müzik. Bütün formların temeli klasik müzikten doğuyor. Rock and Roll ise diğer herhangi müzik tarzının olduğu gibi klasik müzikten gelen formu farklı bir şekilde yorumlamadan ibaret.
Bir yandan opera-şan sanatçılığı da yapmaktasınız. Operalarınız için sahnede yer aldınız mı? Yazdığınız bir operadan bahsedebilir misiniz?
Esasen klasik müzik eğitimi aldım. Sahnede yine klasik müzikte kullandığım kafa sesini kullanıyorum çoğunlukla. Tabi bunlar teknik detaylar.
Babanız Ayhan Sicimoğlu’nun ‘’Friends & Family’’ ve ‘’En Estambul’’ adlı eserlerinde yer aldınız. Babanızı bir idol olarak alıyor musunuz? Babanızın sanata olan yaklaşımı sizi etkiliyor mu?
İdolden ziyade onun tavsiyelerini, tecrübesini kale alıyorum. İkimizde fusion müzik üzerine çalışmalarımızı yapsak da tarzlarımız farklı. Belli bir yaşa geldiğim için karşılıklı birbirimizi dinleyip fikir alışverişi yapabiliyoruz. Sanata olan yaklaşımı beni etkiliyor tabi. Benim klasik müziğe olan merakımı çok küçük yaşta o keşfetti ve beni her zaman destekledi.
Eğitiminizi yurt dışında aldıktan sonra Türkiye’ye döndünüz. Sanat Tarihi ve Müzik eğitiminizi Fransa’da tamamlamak size nasıl bir deneyim kazandırdı?
Valla Batı müziği icra etmek için aldığım eğitimden daha sağlam bir eğitim yok. Bu konuda mütevazı olamayacağım. Ancak Türkçe müzikte yani genel anlamda kendi müziğimizde çok geride kaldım. Türkçe müzik söylemeye başladığımdan beri bol bol dinlemeye ve çalışmaya başladım. Küçükken sadece klasik müzik dinlerdim.
Sanat hayatınız boyunca size neler ilham verdi? Daha çok nelerden etkilendiniz?
Paris’te opera sanatçılarını çok yakından dinleyip nasıl şarkı söylediklerini sahnede nasıl olduklarını inceledim ve aynısını kendimde uygulamaya çalışayım diye bol bol izledim.
Şu anda devam eden güncel çalışmalarınız var mı? Önümüzdeki süreçte sanatseverleri neler bekliyor?
İleriki dönemden bahsetmek istemiyorum, her şeyi sahnede görme ve keşfetme imkânımız var. Birtakım projeler halen hazırlık aşamasında. Hep beraber deneyimleyip göreceğiz artık! Şu an aktif bir şekilde sahne aldığım Quartet’im ve Duo’m var.
Yolunuzdan ilerlemek isteyen genç yeteneklere verebileceğiniz tavsiyeler var mı?
İşin temeli olan yetenek müziğin sadece yüzde onunu temsil ediyor. Başarılı olmak istiyorsanız en önemli şeylerden biri çok çalışmak ve kendini aşmak. Yeteneğinize dayanarak ilerlerseniz başta ve uzun bir müddet her şey sizin için kolay gelir ama bir müddet sonra tıkanırsınız. Benim başıma geldi konservatuvarda.
Yeni fikirler üretip onları uygulamak için çaba sarf etmek, kimsenin yapmadığı projelere adım atmak gerekiyor. Ama bunu yaparken mümkün olduğu kadar fikirlerinizi kimse ile paylaşmamak lazım. En önemlisi ise kısa yoldan para ve kolay para kazanmak istiyorsanız derhal bu meslekten vazgeçin zaten günün sonunda siz onu bırakmadan müzik sizi bırakır. Önceliği para olan biri iseniz bu işi yapmayın. Yine sırf para için sizinle çalışan insanlara güvenmeyin ve mümkünse beraber çalışmayın. Daha evvel bahsettiğim gibi bu bir ekip çalışması. Kendinizden başka kimseye güvenmeyin.